Consumptief krediet

Binnen de financiële wereld wordt er vaak gesproken over een zogenaamd consumptief krediet, maar wat omvat deze kredietvorm nu eigenlijk allemaal? In theorie wordt een consumptief krediet afgesloten voor alle goederen die over een beperkte houdbaarheid beschikken. Dat begrip mag je echter heel ruim opvatten. Een gewone persoonlijke lening is bijvoorbeeld een consumptief krediet, maar dat geldt ook voor een autolening. Alle gangbare kredieten die in het dagelijks leven worden afgesloten behoren dan ook tot deze kredietvorm. Tegenover het consumptief krediet staat dan weer het hypothecair krediet. Deze lening is specifiek bestemd voor de aankoop van vastgoed, maar kan eveneens in verschillende vormen worden afgesloten.

Bij het afsluiten van een consumptief krediet beschik je als kredietnemer over een ruim aanbod aan mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een krediet met een vastgestelde rente af te sluiten, maar je kan eveneens kiezen voor een lening met een variabele intrest wanneer je denkt dat de marktrente in de nabije toekomst zal dalen. Daarnaast kan je kiezen voor een kredietvorm met een vaste maandelijkse aflossing en is het mogelijk om een meer flexibel krediet af te sluiten zoals een doorlopend krediet. Vooraleer een consumptief krediet af te sluiten is het steeds essentieel om rekening te houden met je persoonlijke financiële mogelijkheden.

Over het algemeen wordt een consumptief krediet vrij eenvoudig en zonder al teveel problemen toegekend. De voorwaarden waar je aan dient te voldoen zijn in ieder geval een stuk beperkter dan het geval is bij een hypothecair krediet. Vooraleer een consumptief krediet af te sluiten is het wel steeds aan te raden om een vergelijking uit te voeren. Alleen op die manier ben je verzekerd van een zo interessant mogelijke kostprijs.